Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a. s.

by redakce Výlety současnosti 222 views0

Historie

Historie firmy Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. sahá až do roku 1805, kdy byla tato společnost založena rodinou Becherů. Původní recept dostal Josef Becher (otec Jana Bechera) od Dr. Christiana Frobriga z Anglie, který do Varů jezdil jako osobní lékař knížete Maxmilliana Friedrich von Plettenberga.  Josef tehdy recept 2 roky testoval, než vydal první kapky, které měly sloužit k léčbě žaludku, s názvem English Bitter.

Během první poloviny 19. Století Becherovka pronikla do celého světa a byla jedním z nejúspěšnějších vývozních artiklů tehdejšího Československa. Syn Josefa Jan, který převzal obchod i výrobu likerů v rodném domě U Tří skřivanů roku 1838, byl považován za zakladatele firmy v pravém slova smyslu. Postavil novou továrnu a rozvíjel výrobu Becherovky téměř 40 let. Dodnes můžete vidět na každé etiketě jeho podpis jako záruku tradiční kvality.

Za dvě staletí své existence Becherovka nasbírala mnoho světových ocenění. Mezi nejcennější patří čestné tituly a medaile ze Světových výstav, včetně nejvyššího udělovaného titulu Grand Prix z Paříže 1900.

Poslední členem z rodu Becherů byla Hedda, která vedla Becherovku od roku 1941. Po válce byla donucena odevzdat společnost komunistickému režimu a od té doby byla Becherovka státním podnikem až do roku 1997, kdy začala probíhat její privatizace. Ta trvala až do konce roku 2001. V současné době je vlastníkem firmy francouzský koncern Pernod Ricard, jeden ze tří největších světových výrobců lihovin a vín.

Portfolio

Ve své výrobě má společnost čtyři druhy likerů. Prvním a nejstarším je Becherovka originál. Je vyráběna z kvalitního lihu, cukerného roztoku a nejkvalitnější měkké pitné vody, která stéká z kopců nedaleko Karlových Varů. Bylinky pro výrobu se dovážejí z Afriky, Austrálie, Indonésie, Jižní Ameriky a i ze Západních Čech.

Dalším produktem je Becherovka Lemond. Je to lehký bylinný likér se zlatavou barvou a osvěžující citrusovou příchutí. Snoubí se zde mnohasetleté zkušenosti s výrobou likerů, dokonalé porozumění bylinkám a inovativní přístup.

Předposledním likerem je Cordial. Jedná se o jemný likér, který se vyrábí již od roku 1910. Typická je pro něj výrazně sladká chuť, zlatá barva a unikátní kombinace bílého vína a extraktu z lipového květu. Svým vzhledem je přímo stvořen tomu být darován.

Poslední je hořký bylinný aperitiv KV14, který charakterizuje podmanivě tmavočervená barva. Spojuje v sobě plnou chuť bylin a červeného vína. Neobsahuje žádný cukr, zato alkoholu je v něm rovných 40 %. Doporučuje se podávat jako aperitiv nebo digestiv.

 

Becherplatz

V samém centru Karlových Varů vznikl úžasný turistický prostor a to díky přestavbě bývalé 170 let staré továrny Becherovky. Jeho vzhled navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. Století. Můžete si zde zajít do kavárny Kaffe Magazin, nebo si nakoupit suvenýry a pivo Karel IV. Ve zdejších obchůdkách. Z náměstí se dá sejít po dubových schodech do výborné originální restaurace a Pivovaru Karel IV. Po skvělém obědě můžete navštívit muzeum Becherovky, kde se dozvíte podrobné informace o celé historii a příběhu rodiny Becherů a společnosti jako takové. V muzeu jsou prohlídky s výkladem ve 4 jazycích a to v češtině, angličtině, němčině a ruštině. Naše redakce na Becherplatz zavítala a můžeme vřele doporučit.

 

becherovka( becherplatz( becher jan becher muzeum( jan-becher-muzeum-1( becher 2

Text a foto: Redakce